3. Zorg dragen dat het aanbod aan jeugdhulp aansluit bij de rechtmatigheid en doelmatigheid van de vraag

Omschrijving (toelichting)
In 2022 deed 10,7% van de inwoners van 0 tot 18 jaar gedurende een langere of kortere periode een beroep op geïndiceerde jeugdhulp. Dit percentage is vrij stabiel. Het ging om lichte en zware vormen van hulp. Door eventuele problematiek vroeg in beeld te brengen, probeerden we tijdig in te grijpen om erger te voorkomen. Bij de beoordeling van aanvragen werd steeds gekeken wat jeugdigen, hun ouders en hun netwerk zelf kunnen doen. We hadden oog voor normaliseren in plaats van problematiseren. Wanneer een indicatie voor jeugdhulp werd afgegeven, monitorden we de inzet door regelmatig te evalueren en wanneer nodig bij te stellen.
In samenwerking met elf gemeenten kochten we ook in 2022 de meeste vormen van jeugdhulp collectief in. De zwaardere vormen van jeugdhulp kochten we regionaal (Zuidoost-Brabant) of als landsdeel in. In 2022 zijn de jeugdhulpproducten en tarieven binnen inkoopregio ‘Een 10 voor de jeugd’ weer verder doorontwikkeld. Ook de toelatingseisen voor de zorgaanbieders werden aangescherpt in het aangepaste contract dat per 2022 inging.
Binnen het CMD zijn in 2022 een gedragswetenschapper en een medewerker met GGZ achtergrond gestart. Deze laatste medewerker heeft met succes flink geïnvesteerd in de contacten met de huisartsen. We zagen het aantal verwijzingen van huisartsen naar het CMD fors stijgen.
In mei 2022 is op alle Nuenense basisscholen de pilot Jeugdhulp op basisscholen gestart waarbij een vaste CMD medewerker wekelijks (op de kleinere scholen tweewekelijks) op school aanwezig is om zowel de school als leerlingen en hun ouders te ondersteunen waar nodig. We onderzoeken met deze pilot of aanwezigheid van jeugdhulp op school tot gevolg heeft dat het aantal aanvragen om indicaties jeugdhulp en/of het aantal verwijzingen via de huisarts afneemt.
De begroting 2022 is voor uitgaven jeugdzorg naar boven bijgesteld vanwege het werkelijke verbruik in 2021. We zetten nog steeds in op het gebruik van algemene voorzieningen, maar maatwerkvoorzieningen blijven daarnaast toch noodzakelijk.
In februari 2022 heeft de raad kennis genomen van het rapport van de rekenkamer 'beheersing uitvoering Jeugdwet'. De raad heeft het college opdracht gegeven aan de slag te gaan met de aanbevelingen. De positie van het onderwijs bij vroegsignalering is in 2022 van start gegaan.