Omschrijving (toelichting)

Balans tussen preventie, zorg en repressie

Ook in 2022 lag onze focus niet alleen op handhaving en inzet van strafrechtelijke bevoegdheden, maar ook op onderdelen als gastheerschap, een balans tussen preventie en repressie en een verbindende proactieve houding richting professionals en bewoners. Het extra gevraagde budget voor toezicht en handhaving op de locaties die aandacht behoeven zoals de woonwagenlocaties en de bedrijventerreinen, is gedeeltelijk ingezet en gedeeltelijk doorgeschoven naar 2023 vanwege verschuiving van de projecten in de uitvoering naar 2023. 

Bibob als instrument

De Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (hierna: Wet Bibob) is een instrument om de aantasting van de integriteit te voorkomen. Op Dommelstroom-niveau is afgesproken zoveel mogelijk uniformiteit op gebied van beleid te voeren. In december 2022 is regionaal Bibob-beleid vastgesteld binnen de Dommelstroom gemeenten. Dit beleid zorgt voor het voorkomen van een waterbed effect. De uitvoering van dit beleid is in 2022 verder opgepakt. In 2023 vindt een evaluatie plaats en wordt het beleid daar waar nodig verder aangepast. In oktober 2022 is landelijk de tweede tranche van de Wet Bibob inwerking getreden. Deze tranche leidt tot verruiming van de bevoegdheden tot informatiedeling tussen het Landelijk Bureau Bibob en overheden en tussen overheden onderling. Daarnaast leidde dit ook tot uitbreiding van het toepassingsbereik van de Wet Bibob op onder andere aanbestedingen en vastgoed transacties.

Aanpak Bedrijventerrein Eeneind

De aanpak van bedrijventerrein Eeneind is voortgezet. Het was de bedoeling het cameratoezicht op Eeneind II begin 2022 over te dragen naar een parkmanagementorganisatie. De parkmanagementorganisatie was echter nog niet opgericht en er was nog geen plan van aanpak om de camera's op een vertrouwde wijze over te dragen. Een overdracht heeft dan ook niet plaatsgevonden. In 2022 is daarom het besluit genomen het cameratoezicht in 2023 vanuit de gemeente in ieder geval nog voor 1 jaar voort te zetten.

De autobranche op Eeneind I en II is in 2020 aangewezen als exploitatievergunningplichtig. Tegen dit besluit is destijds bezwaar aangetekend. In mei 2022 heeft de zitting bij de rechtbank plaatsgevonden. Er is nog aanvullende informatie aan de rechtbank aangeleverd in 2022. De rechter heeft (maart 2023) nog geen uitspraak gedaan. De exploitatievergunningplicht loopt intussen gewoon door. Voor een aantal ondernemers in de autobranche loopt de procedure nog voor een exploitatievergunning. Dit heeft in 2022 geleid tot een fors aantal Bibob-onderzoeken, als onderdeel van het proces van vergunningverlening. Het tijdelijk cameratoezicht en de exploitatievergunningplicht moeten als onderdeel van de instrumentenmix, op termijn bijdragen aan een veiliger en duurzamer bedrijventerrein Eeneind. Ook het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) kan hieraan bijdragen. Door onvoldoende animo in 2020 is dit destijds niet voortgezet. In oktober 2022 is dit opnieuw opgepakt in samenwerking met de inmiddels opgerichte Parkmanagementorganisatie Nuenen. De verdere uitwerking van het KVO vindt in 2023 plaats. In 2022 hebben op bedrijventerrein Eeneind een aantal integrale controles plaatsgevonden.

Samenwerking met Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland

Gemeente Nuenen is partner van de netwerksamenwerking Taskforce Brabant-Zeeland en het RIEC. Samen met de partners, zoals de politie, het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst wordt ondermijnende criminaliteit in Noord-Brabant en Zeeland integraal aangepakt. Om dit te faciliteren betaalt de gemeente jaarlijks een bijdrage aan deze netwerksamenwerking. In 2022 is verder gewerkt aan het versterken van de bestuurlijke weerbaarheid en van de weerbare samenleving van de zes gemeenten binnen het basisteam Dommelstroom. Dit werd ondersteund door de RIEC-accountmanager en de basisteamprogrammaleider. In 2022 maakten we gebruik van de inzet van het spel "de Hosselaar". Het spel is een interactieve game die jongeren op het voortgezet onderwijs op een leuke en indrukwekkende manier bewustmaakt van de risico's en gevolgen van het verstrikt raken in de drugscriminaliteit. Ook hebben wij in 2022 de Bijtende Bende Bus ingezet. Op deze manier konden inwoners en bezoekers, in een speciaal ingerichte virtuele 3D-omgeving, bewust worden gemaakt van de signalen waaraan je drugscriminaliteit kunt herkennen. Een geautomatiseerde koppeling van de beschikbare informatie in alle gemeentelijke systemen in de vorm van een zogenaamd VeiligheidsInformatieKnooppunt (VIK), kon nog niet in alle systemen worden doorgevoerd in 2022.