Omschrijving (toelichting)

De in 2016 vastgestelde visie op het sociaal domein is geactualiseerd voor de periode 2018-2021. In 2021-2022 evalueerden wij deze visie. De resultaten van deze evaluatie verwerken wij in een nieuwe visie die wij in 2023 aan de raad ter besluitvorming voorleggen. 

We zijn eind 2022 gestart met het opstellen van de visie op wijkgericht werken. De visie wijkgericht werken is voorwaardelijk om te komen tot een pilot wijkgericht werken, zoals opgenomen is in het coalitieprogramma. De visie richt zich vooral op het versterken van de sociale veerkracht van de Nuenense samenleving. In 2023 wordt de visie ter besluitvorming voorgelegd aan uw raad en daarna komen wij met een voorstel voor een pilot naar uw raad.

Jeugdzorg
In de Verordening jeugdhulp is vastgelegd dat bij het vaststellen van de noodzaak van jeugdhulp steeds gekeken wordt naar wat de ouders en het sociale netwerk zelf kunnen bieden. Ook in de contracten met jeugdhulpaanbieders is vastgelegd dat zij gericht zijn op het versterken van de eigen mogelijkheden van ouders, gezin en netwerk. Door middel van opvoedondersteuning door de jeugdgezondheidszorg en het CMD probeerden wij de eigen mogelijkheden van ouders te versterken. In 2022 is gestart met bijeenkomsten van het Oudercafé, een laagdrempelige vorm van opvoedondersteuning. Deze bijeenkomsten zijn georganiseerd in het kader van preventie.

Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo)
De Wmo is een vangnet voor inwoners die het (tijdelijk) op eigen kracht niet redden. Vanuit de Wmo wordt zorg, hulp en ondersteuning voor inwoners georganiseerd. Elke inwoner die een beroep doet op de Wmo kreeg een onderzoek waarin de hulpvraag en eigen mogelijkheden in kaart werden gebracht. Veel hulpvragen konden we ook in 2022 door middel van een voorliggende voorziening oplossen. We stimuleerden actief het gebruik van voorliggende voorzieningen. We deden dit door inwoners - al dan niet via Onafhankelijke Cliëntondersteuners, Vrijwillige Ouderen Adviseurs (VOA's) en andere relevante partijen - te wijzen op de vele voorliggende voorzieningen. De Wmo-verordening bood daarnaast ruimte om tijdelijke zorg, hulp of ondersteuning in te zetten, zodat een inwoner kon groeien in de eigen kracht of waarbij het sociaal netwerk versterkt kon worden (reablement). Vanuit de Wmo ondersteunden we mantelzorgers, onder andere via het Mantelzorgloket. Voor inwoners met dementie en hun naasten organiseerden we diverse aangepaste activiteiten. De werkgroepen Mantelzorg en Dementievriendelijk Nuenen bestaan uit ervaringsdeskundige inwoners. Activiteiten werden mede door de werkgroepen georganiseerd, zodat ze aansloten bij de behoeften van inwoners.

Tot slot is in 2022 het proces voor kostenbeheersing Wmo ingezet waarbij de raad diverse keuzes zijn voorgelegd tijdens een beeldvormende raadsavond. Het doel is het beheersbaar houden van de Wmo-kosten enerzijds en anderzijds de Wmo toegankelijk houden voor inwoners die onvoldoende gebruik kunnen maken van het eigen netwerk. In 2023 wordt dit traject voortgezet.